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MAR - 8 2010 
Mr. Leo M. Haynos 
Chief of Gas Operations & Pipeline Safety 
Kansas Corporation Commission 
1500 SW Arrowhead Road 
Topeka, KS 66604 

Dear Mr. Haynos: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
November 10,2009, you requested PHMSA's views on an interpretation you drafted in response 
to a written request from Gardner Energy dated September 4,2009, for reconsideration of a 
determination by the Kansas Corporation Commission (KCC) that the 1.2 mile high pressure gas 
pipeline it operated was a regulated transmission line. 

In its letter, Gardner Energy, the electric utility serving the City of Gardner, stated that the 1.2 
mile high pressure gas line connects a Southern Star high pressure natural gas transmission line 
to two combustion turbine generators. The line is a 6" diameter steel coated pipe. The metering 
point is at the tap. The turbines, which are in standby mode 365 days each year, are the sole load 
connected to the line; therefore, the only time that gas flows in the pipe is during operation of the 
turbines. Gardner Energy stated that the turbines were used solely for "peaking" and as a result, 
their operation was very limited and amounted to only 2,375.5 million cubic feet (MMCF) in 
2008 and 13,133 MMCF in 2009. Based on this limited operation, Gardner contended that the 
pipeline should be considered to be an unregulated service line. 

Under 49 CFR § 192.3, a transmission line is defined as: 

"a pipeline, other than a gathering line, that: (1) transports gas from a gathering 
line or storage facility to a distribution center, storage facility, or large volume 
customer that is not down-stream from a distribution center; (2) operates at a hoop 
stress of 20 percent or more of SMYS; or (3) transports gas within a storage 
field. " 

Based on the information provided by Gardner Energy, the line is a transmission line. We 
recognize that the frequency of operation of the turbines has only been occasional to date, but 
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this does not change the pipeline classification. Since the definition of a transmission line is met 
if anyone of the three conditions in the definition is satisfied, the line meets the definition of a 
transmission line for the reasons stated in KCC's draft response to Gardner. We agree with KCC 
that the turbine power plant is a large volume customer for purposes of the transmission line 
definition despite the limited use of the turbines to date. A power plant can potentially be used 
year around and the maintenance and operating requirements for a pipeline supplying a power 
plant are consistent with other transmission pipelines, not service lines in a distribution system. 
Accordingly, we agree with KCC that the above-described 1.2 mile pipeline meets the definition 
of a regulated transmission line. 

I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me 
at (202) 366-4046. 

Sincerely, 

o 
Director, Office of Regulations 
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November 20, 2009 

Mr. John Gale 
U.S. Department of Transportation 

Gardner Energy 
1150 E. Santa Fe I Gardner, KS 66030 

(913) 856-7256 

Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Gale, 

I represent Gardner Energy (GE) in Gardner, Kansas. About twenty years ago GE 
constructed a high pressure natural gas line which serves two combustion turbine 
generators that are typically used only in the summer months for "peaking". Over the 
years GE maintained and operated this line without incident. Earlier this year, we were 
notified by the Kansas Corporation Commission (KCC) that the line fits into the definition 
of TRANSMISSION. As a result, GE has begun the effort and expense of becoming 
compliant with this new classification. 

On September 4, 2009, I appealed to the KCC (see attached) and requested the line be 
reclassified to a service. I recently received the attached response from Leo Haynos, 
Chief of Gas Operations and Pipeline Safety. My request was denied. However, Mr. 
Haynos indicated in the letter that he was copying you with his correspondence and 
requesting your interpretation of our gas pipeline installation and scenario. The purpose 
of my letter is to provide all of the necessary backgroul1d information to assist with your 
decision. 

Gardner Energy certainly wants to continue to utilize this line safely and without incident 
to generate electricity and meet the needs of thisjcommunity. We have been very 
successful in these efforts for over twenty years: My cqncern is whether the significant 
expense and effort now required by the new TRANSMISSION classification are really 
necessary and how they could improve on a flawless record of operation. 

WU~T~ 
W.C. (Bill) Krawczyk, P.E. 
Electric Director 



CORPORATION COMMISSION 

November 10, 2009 

Bill Krawczyk 
Electric Director 
Gardner Energy Center 
1105 Santa Fe 
Gardner KS 66030 

Mark Parkinson, Governor 
Thomas E. Wright, Chairman 

Michael C. Moffet, Commissioner 
Joseph F. Harkins, Commissioner 

Re: Jurisdictional Status of High Pressure Gas Line Serving the Combustion Turbine Generators 
at the Gardner Energy Center 

Dear Mr. Krawczyk: 

I received your letter dated September 4, 2009 requesting an interpretation on the function of the 
gas pipeline that serves your combustion generator facility. In your letter, you suggested the 
pipeline should be considered as a long service line instead of a transmission pipeline. In my 
opinion, the subject pipeline meets the definition of a transmission pipeline because it serves a 
large volume customer not located downstream of a distribution center. As such, the KCC Staff 
expects the City of Gardner tobe in full compliance with the Kansas pipeline safety regulations 
for transmission pipelines found in K.A.R. 82-11-4. 

herefore, the gas pipeline regulations in Part 192 are applicable from the transmission line tap to 
the point where the lateral pipeline enters plant grounds 

In your letter, you noted the pipeline in question is typically at operating pressure but gas is not 
flowing through the line except when the standby generators are activated. 

Analysis 
Pipeline safety regulations prescribe minimum safety requirements for pipeline facilities used for 
the transportation of gas. In your case, the transportation of gas can be defined generally as 
movement of natural gas from the Southern Star sales point to the city property on which the 
generators are located, (e.g., land associated with plant processes, usually indicated by a security 
fence) and to any facilities on the plant grounds that are necessary to control the pressure or 
safety of the pipeline. As pointed out in your letter, the classification of the function of the 
piping determines which portion of the regulations will apply to your pipeline facilities used for 
the transportation of gas. Please note that a service line ends where the pipeline connects to a 
meter or to the end-user's, (ie customer's) piping. The definition implies the endpoint of a 
service line is at some point where the transportation of gas has ended. Because the piping in 
question is a pipeline used for the transportation of gas, I believe the definition of service line 
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would not apply. The next iteration in the analysis would be to determine if the pipeline in 
question is performing the function of distribution or transmission. 

The definitions of distribution line, service line and transmission line are as follows: 

Distribution Line means a pipeline other than a gathering or transmission line. 

Service line means a distribution line that transports gas from a common source of supply to 
an individual customer. .. A service line ends at the outlet of the customer meter or at the 
connection to a customer's piping, whichever is further downstream, or at the connection to 
customer piping if there is no meter. 

Transmission line means a pipeline, other than a gathering line, that: 
(a) Transports gas from a gathering line or storage facility to a distribution center, 
storage facility, or large volume customer that is not down-stream from a distribution 
center; 
(b) operates at a hoop stress of 20 percent or more of SMYS; or 
(c) transports gas within a storage field. 

Note: A large volume customer may receive similar volumes of gas as a distribution center, 
and includes factories, power plants, and institutional users of gas. 

In order to prove the line is a distribution line, the analysis must prove the subject line is not a 
transmission line. Therefore, the next step in the analysis is to test the applicability of the 
definition of a transmission line. From the note attached to the federal definition of a 
transmission line, it is clear that a power plant is considered to be a large volume customer. Once 
that fact is established, the analysis must decide if the large volume customer is downstream of a 
distribution center. Pipeline safety regulations do not define this term. However, a past 
interpretation by the U.S. Department of Transportation provides the opinion that a distribution 
center is that point where gas enters piping used primarily to deliver gas to customers who 
purchase it for consumption as opposed to customers who purchase it for resale. It is my 
understanding that Gardner's pipeline is connected directly to Southern Star transmission line. 
Although Gardner purchases the gas for consumption, the tie-in point at Southern Star is not 
connected to piping that primarily supplies gas for consumption. For example, if the Gardner 
pipeline was connected to piping operated by the local distribution company, the pipeline would 
be considered an extension of q distribution main. Hpwever, in the case at hand, the function of 
the Gardner piping is an extension of the transmission function supplied by Southern Star. 
Therefore, in my opinion, the piping in question is not downstream of a distribution center. 

Because the City of Gardner is a large volume customer by definition, and the pipeline 
supplying the city is not downstream of a distribution center, the pipeline serving Gardner from 
the Southern Star tap to the combustion turbines is a transmission pipeline regardless of the 
annual volumetric throughput or the operating pressure of the line. 
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Please note the above is my opinion. For a second and definitive answer to your question, I am 
copying this letter to Mr. John Gale with the U.S. Department of Transportation and requesting 
his interpretation of this scenario. 

SinCere y{? 
-11, 

Leo M. Hay, s 
Chief of Gas Operations & Pipeline Safety 



GARDNER

Connecting The Comnnmlty

_______________________________________________________________________

Gardner Energy Center

1150 E. Santa Fe I Gardner, KS 166030

September 4, 2009 XiJR1UCSJ

Mr. Leo Haynos SEP S DUE
Kansas Corporation Commission

1500 SW Arrowhead Road 111 flIEs DIi'
Topeka, Kansas 66604-4027

Dear Leo,

Gardner Energy, the electric utility serving the City of Gardner, was recently audited by

a member of your staff. Jim Gorman, an inspector in the Pipeline Safety Division, met

with me and members of my staff regarding a gas line owned and operated by the City.

In 1990 the City constructed approximately 1.2 miles of high pressure gas line in

conjunction with the installation of two combustion turbine generators. The line, which

is located in a 20' wide easement, is a 6" steel coated pipe. It connects to a Southern

Star high pressure natural gas transmission line on the southeast corner of the City.

The metering point is at the tap. The turbines, which are in standby mode 365 days

each year, are the sole load connected to the line. Therefore, the only time that gas

flows in the pipe, is during operation of the turbines.

For many years, the City performed routine maintenance on the line, but otherwise gave

very little thought and/or attention to it. We assumed that this pipeline was nothing

more than a long "service" line. However, the Kansas Corporation Commission's

Pipeline Safety Division has recently changed that priority. We have been informed the

facility meets the definition of a "transmission" line and is therefore subject to

Department of Transportation DOT regulations. I have reviewed the formal definitions

of a "distribution" line, "service" line and "transmission" line as provided in the Kansas

Pipeline Safety Regulations. I would contend that our pipeline does not meet the

criteria for a "transmission" line. Criterion a of the definition refers to a large volume

customer. Based on the usage pattern of this equipment, Gardner Energy is not a large

volume customer.

Since our turbines are used solely for "peaking", their operation is very limited. The

turbines, which are only operated a few times a year, are connected to the end of a long

"service" line that is metered at the source of supply. In 2008, the turbines were

operated only one day for a total of 13 hours. The total gas usage for that day was

2,375.5 MCF. In 2009, the turbines were operated seven days for a total of 62 hours.

The total gas usage for those hours was 13,133 MCF. Therefore, on average Gardner

Energy only used 7,754.25 MCF of natural gas per year or 646.19 MCF per month.



I respecifully request that the KCC Pipeline Safety Division reconsider Gardner

Energy's pipeline classification. I believe the above information supports my position

and clearly demonstrates that our pipeline meets the definition of a "service" line.

Sincerely,

oeeK
Bill Krawczyk

Electric Director
913-856-7256
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